Hyppää pääsisältöön
Kuva
WEC (Red Bull)

Hyundai pohtii yhä jatkoaan MM-rallissa – näistä asioista WRC voisi ottaa oppia WEC:stä: ”Ihmiset yrittivät tunnistaa autoja äänestä, rakastin sitä”

Teksti
Kuvat
1.4.2025

Hyundain tulevaisuus MM-rallissa tämän kauden jälkeen on yhä hämärän peitossa. Joka tapauksessa Hyundai menee ensi kaudeksi Genesis-brändillään kestävyysajojen WEC-sarjaan.

On ollut paljon puhetta, että Hyundai jättää rallin. Se olisi koko sarjalle, jos ei nyt kuolinisku, niin valtava menetys. Siksi FIA:n luulisi tekevän kaikkensa, että korealaisvalmistaja ei häivy.

WEC-idean takana oli Hyundain WRC-tallipäällikkö ja Hyundai Motorsportin puheenjohtaja Cyril Abiteboul, jonka sanaa yhtiön pääkonttorilla taatusti kuunnellaan, kun rallin tulevaisuudesta tehdään päätös. Syytä kuunella olisi myös FIA:n MM-rallista päättävillä tahoilla.

Nyt Abiteboul kertoo, mitä rallin MM-sarja kaipaa ollakseen elinvoimainen – ja miksi WEC oli Hyundaille niin houkutteleva.

- WRC tarvitsee paljon enemmän erilaisia autoja. Se on, ja sen pitäisi pysyäkin, ensisijaisesti kuljettajien MM-sarjana. Haluaisin nähdä isomman yhteyden kuljettajien ja autoja tarjoavien yhtiöiden välillä. Lisää autoja ilman muuta tarvitaan, sellaistahan ralli on joskus ollutkin. Unelmoin, että se aika palaisi, Abiteboul kertoo DirtFishille.

Ralliin tarvitaan kokonaan toisenlainen malli

Otetaan esimerkiksi WRC-kausi 1989. Tuolloin mukana olivat vähintään jollakin panoksella Lancia, Toyota, Mazda, Mitsubishi, Audi, BMW, Volkswagen, Nissan, Renault, Vauxhall, Subaru, Ford ja Fiat. Tuollainen olisi tänä päivänä lähinnä rallifanin märkä päiväuni.

WEC:ssä on nimenomaan panostettu autonvalmistajien houkuttelemiseen. Luokkia on kaksi, Hypercar ja LMGTE, Hypercar jakautuu vielä kahtia Le Mans Hypercariin ja Le Mans Daytona hybridiin. Jälkimmäisen luokituksella on mahdollisuus kilpailla niin Euroopassa kuin Yhdysvaltain IMSA-sarjassa. Hypercareissa valmistajat saavat rakentaa autonsa itse alusta asti, hybrideissä kaikilla on sama runko ja sama hybridijärjestelmä. 

Moottoritkin ovat kovin erilaisia. Peugeotilla on 2,6-litrainen V6-turbo, BMW:llä 4-litrainen V8-tuplaturbo, Aston Martinilla vapaasti hengittävä 6,5-litrainen V12.

- WEC:n menestyksen salaisuus on ymmärtää alustojen monimuotoisuutta. Monet autonvalmistajat ottavat nyt ihan uusia suuntia. En nyt puhu Hyundain tulevaisuudesta, mutta rallin on pystyttävä houkuttelemaan niin eurooppalaisia kuin amerikkalaisiakin autonvalmistajia, Abiteboul sanoo.

- Meidän täytyy luoda aivan toisenlainen malli ralliin. On mahdollista tehdä se hyvin suosituksi. Haluaisin kuitenkin nähdä, ettei asioita muuteta vain kaupallisista syistä. Niin ei voi tehdä, jos rallin haasteet halutaan ratkaista.

Merkitystä on silläkin, että automarkkina ylipäätään on melkoisessa myllerryksessä. Nopea sähköistyminen ei toteutunutkaan ja monet valmistajat pohtivat edelleen muitakin voimalinjaratkaisuja.

Kun Abiteboul oli mukana Genesiksen matkassa Le Mansin 24 tunnin ajossa, hän pisti merkille tärkeitä asioita.

- Oli aivan mahtavaa, kun yleisö yritti tunnistaa autoja äänen perusteella, valoista ja mistä tahansa persoonallisista yksityiskohdista, jopa pimeässä. Rakastin sitä. Ja juuri nämä asiat ovat niitä, mitä rallissakin pitäisi tehdä. Eikä se olisi edes valtavan vaikeaa.

(Edit: Korjattu WEC:n luokkajakoa)

Kommentit

Ei vielä kommentteja
Vauhdin Maailma 2/2025