
Kakariston 1706 perustetun sukutilan ovelle kolkutti nuori maanviljelijä Marcus Grönholm, joka vuokrasi paikan uskomattomalla summalla ja kylvi sinne ralliparatiisin – nyt satavuotisten peltojen elokuisena sesonkituotteena heiluu yleisömeri
Jyväskylän MM-ralli oli Marcus Grönholmille kuin oma kisa, jota hän ei suostunut häviämään. Tunne oli ymmärrettävä, sillä Grönholm voitti Jyväskylässä seitsemän kertaa, mutta hän teki paljon muutakin. Ennen voittojaan hän laittoi kilpailun infrastruktuurin kuntoon. Itse asiassa nuorena maanviljelijänä Grönholm kylvi Keski-Suomen pelloille siemenen, josta kasvoi Kakariston kukoistava ralliparatiisi.
Tänä vuonna Suomen MM-rallissa juhlistetaan Ouninpohjan erikoiskoetta, joka on ainoa sunnuntaina ajettava pätkä. Ouninpohjan erikoiskoe ja samalla koko kisa päättyvät Kakaristoon, joka täyttyy tuhansista katsojista, jälleen kerran. Kakariston peltojen valtava yleisömeri on yksi Suomen MM-rallin kohokohdista. Kaikki sai alkunsa Marcus Grönholmin ideasta.
Kakariston kuuluisan risteyksen kohdalla on vip-tila, josta puhutaan yhä ”Grönholmin vippinä.”
Ennen kansainvälistä läpimurtoaan ja tehdastallipestiään Grönholm oli maanviljelijä, joka rahoitti kekseliäästi rallitoimintaansa. Hän muun muassa teki omaa lehteä yhdessä kartanlukija Timo Rautiaisen kanssa.
1990-luvun puolivälissä Grönholm aloitti vip-toimintansa Kakaristossa.
– Menin maataloon, josta sain jostain yhteystiedot. Kävelin sinne ja kysyin heiltä sitä paikkaa. Muistaakseni se oli 500 markkaa, sillä vuokrasin sen koko yläalueen sieltä, Grönholm kertoo.
500 markkaa?
– Se oli hyvä diili. En rahastanut tai tehnyt mitään rahaa sillä, vaan tarjosin mahdollisuuden mun yhteistyökumppaneille tulla siihen katsomaan, se oli sellainen tempaus.
Grönholm lopetti vip-toiminnan Kakaristossa 1990-luvun lopussa, kun hän pääsi Peugeot’lle tehdaskuljettajaksi.
– Sen jälkeen Lindholmin Basti otti sen haltuunsa, ja hän ollut siellä siitä lähtien, olisiko vieläkin, siinä Kakariston mutkan ylätasolla. Mulla oli ensimmäisenä siinä, silloin 95–96, mutta sitten alkoi muut löytää sen, ja siitä tuli kuuluisia paikka, mihin laitettiin telttoja ja sitä sun tätä.
Olit uranuurtaja siinäkin?
– Juu.
Tänäkin vuonna Grönholm vierailee Jyväskylän MM-rallissa, mutta muiden vip-tiloissa.
– Mulla on siellä vip-toimintaa, tulen ajamaankin Harjulla vähän, Niclaksen [poika] autolla joitain vetoja. Ja on noita yhteistyökuvioita, on aika kiire, kuten viime vuonnakin, lippis vain vaihtuu ja seuraavaan tilaisuuteen.
Kakariston tila on ollut saman suvun hallussa jo vuodesta 1706. Kun nuori maanviljelijä-rallikuski Grönholm koputti talon ovelle, sen avasi nykyisen isännän Mika Huujärven äiti.
– Vanha äitini meni katsomaan, että kuka nuori poika siellä ikkunan takana oikein on. Äiti ikuisesi muistaa, kuinka hän oli rumassa aamutakissa, kun oven takana oli tuleva maailmanmestari, joka pyysi paikkaa vuokralle, Mika Huujärvi kertoo.
Grönholmin jälkeen Kakariston vip-tilaa pyöritti vuoden pari Sebastian ”Basti” Lindholm, kunnes Mika Huujärvi puolisoineen muutti tilalle asumaan. Pariskunta alkoi itse hoitamaan vip-toimintaa ja samalla kehittämään alueen yleisöpalveluita.
– Se on kuitenkin meidän kotipiha, ja elämän pitää jatkua rallin jälkeenkin sellaisena kuin me haluamme. Toki se on laajentunut moneen suuntaan, Huujärvi kertoo.
– Alkuaikoina eräs taho sanoi, että he vuokraavat nämä kaikki pellot, eikä meidän tarvitse tehdä mitään. Ja he olisivat maksaneet siitä aika paljon enemmän kuin 500 markkaa. Sanoimme, että se ei ole tapa, jolla haluamme toimia, vaan haluamme, että tämä on kaikkien yhteinen alue, paikka, jossa kaikki viihtyvät. Ja se on aika hyvin kyllä kasvanut siitä.
Huujärven mukaan vip-tila oli osoitus muille, että paikka oli hyvä. Lisääntynyt väkimäärä taas toi mukanaan tunnelman, josta myös vip-väki nauttii.
– Kun väkeä alkoi tulla, ajattelimme että täällä voisi olla muutakin palvelua kuin makkarakioskia. Loimme lisää palveluita. Toki teimme vippejä, mutta halusimme, että myös suuren yleisön palvelut ovat kunnossa. Pikkuhiljaa on rakentunut konsepti, jossa on haettu sitä, että kaikki hyötyvät ja saavat hyvää fiilistä, Huujärvi sanoo.
Ensin peruskioskia laajennettiin, sitten tarjonta kasvoi fanituotteiden myynnillä ja baarilla.
– Yleisöbaari oli ensi kertaa 2000-luvun alussa. Katsoimme, että seillä pelloilla on hirveä meno, ja ne pellot ovat meidän kodin ympärillä. Ajattelimme, että se meno olisi vähän hillitympää ja hallitumpaa, kun me tekisimme baarin, jossa bändi soittaa ja jonne ja ihmiset kokoontuvat. Baari aukeaa jo edellisenä iltana, kun paikalle tulee paljon karavaanareita yöksi, Huujärvi kertoo.
– Ensimmäiset vuodet baari ei ollut meille kannattava, mutta ihmiset löysivät sen ja kokivat hyväksi ja hauskaksi. Sinne syntyi oma yhteisö, joka on käynyt siellä jo 10–20 vuotta. Jo edellisenä iltana siellä on mainio meno, toki rallipäivänäkin.
Huujärvi sanoo, että Kariston aukio on paikka, jossa moni nykyrallin seuraamisen tapa on saanut alkunsa. Huujärven arvion mukaan Kakaristossa on parhaimpina vuosina ollut 10–15 000 ihmistä seuraamassa rallia.
– Tänä vuonna kaikki on pedattu sille, että paikka on tupaten täynnä ihmisiä. Luulen, että sunnuntaina ei enää paikalle pääse, on tultava jo edellispäivänä.
Kaikki siis lähti siitä, kun Marcus Grönholm koputti tilan oveen.
– Se on totta ja hauskaa.
1990-luvun puolivälin 500 markkaa olisi nykyrahassa 140 euroa. Mika Huujärvi, vuokraisitko paikan nyt 140 eurolla vip-tilaksi?
– No joo, varmaan tiedät vastauksen. Ei kukan haluaisi sellaista sirkusta kotinurkkiinsa sillä hinnalla.
Mitä Kakariston vip-tilassa saisi tänä vuonna 140 eurolla?
– Meillä on täyden palvelun paketti, jolla saa kaiken. Mutta 140 eurolla ei vielä sisään pääse.
Kakariston pellot on vuokrattu, ja niillä viljellään heinää, joka ehditään korjata ennen rallia. heinä–elokuun vaihteessa pelloilla heiluukin lihaisa sesonkituote: rallikansa.
– Tila taitaa tänä vuonna olla jo 320-vuotias. 1706 vuodesta tila on ollut suvulla. Siinä on ollut monenlaista toimintaa. Eipä esi-isät arvanneet, mitä se elämä siinä olisi 300 vuoden päästä, mutta en minkään osaa arvioida, mitä se on 300 vuoden päästä.
Ole hyvä ja kirjaudu kommentoidaksesi.