
Ja puita -hokema on noussut suureen suosioon, mutta oletko huutanut sen väärin koko elämäsi – burgerimiehet kertovat, kuinka televisiosta tuttu iskulause suoritetaan täsmälleen oikein
Ossi Lahtinen tunnetaan burgerimiehenä Burgerimiehet-tv-sarjasta. Hänellä on kuitenkin vankka rallitausta Riku Tahkon kartanlukijana. Rallimaailmasta Lahtinen on tuonut kansan huulille Ja puita -sanonnan.
Puita -huudahdus on ollut monen rallimiehen käytössä, se löytyy jopa Kalle Rovanperän KR69-t-paidasta.
Lahtisen mukaan noin 80 prosenttia hänen ja burgerimies-kollegan, kokki Akseli Herlevin rallisanastosta on peräsin eräältä pohjoissuomalaiselta rallimieheltä, jonka yksityisyyttä burgerimiehet haluavat varjella.
Rallitarinoissa kuitenkin sekä alkuperä että totuus jäävät monesti mehukkuuden varjoon.
– Mikä parasta, harvoin mikään juttu on totta. Hyvä totuus pilaa hyvän jutun, sanotaan näin, Lahtinen sanoo.
Burgerimiehet eivät harrasta faktantarkistusta, mutta he ovat erittäin täsmällisiä siitä, miten hokema esitetään. He konsultoivat pohjoisen virallista termimiestä, jotta sanontojen etu- ja takaliitteet menevät varmasti oikein.
– Se on tärkeää, Herlevi sanoo.
Moni huudahtaa klassikon väärin, ilman ja-sanaa.
– Se ei ole ”Puita” vaan ”Ja puita”. Sanojen väliin tulee pieni katkoväli.
Ettekö koskaan itse sano vain ”Puita”?
– No joskus pääsee sammakko suusta, ja se tulee. Mutta se virallinen on Ja puita.
Väärintekijöitä he tietysti ojentavat, mutta tietyllä lempeydellä.
– Saatamme kuitata, että nyt ei mennyt ihan virallisen kaavan mukaan, mutta ensi kerralla pitää muistaa. Joskus tilanne tulee kuitenkin niin nopeasti eteen, että siinä hätääntyy.
Lahtinen muistuttaa äänenpainon merkityksestä.
– On täysin väärin sanoa ja rauhallisesti ja puita kovaa. Se ja voidaan sanoa räjähtävästi, mutta puitarauhallisesti. Eli seuraavaan tyyliin: JA puita.
Jotta kokonaisuus olisi täydellinen, käden liike täytyy synkronoida puheen kanssa.
– Ja-sanan kohdalle oikea käsi menee rystyset ulospäin siihen vaihdekepin kulmalle valmiiksi, se valmistautuu vetämään, ja puita-sanalla vedetään kädellä se kutonen silmään.
Ole hyvä ja kirjaudu kommentoidaksesi.