Hyppää pääsisältöön
Kuva
Krohn

Jesse Krohn: Hyperautoa pitäisi ajaa kuin istuisi kotisohvalla, vaikka auto imee kuskista kaikki mehut eikä tiimiradio anna hetken rauhaa

Hyperauto on harvojen herkku, mutta helppo se ei ole.
18.1.2025

 

 

BMW:n 34-vuotias suomalainen tehdaspilotti Jesse Krohn oli tehnyt pitkään hyvää jälkeä GT-luokassa, mutta viime kaudella hän pääsi ajamaan urheiluautojen korkeimmalla tasolla eli hyperautoilla. Krohn ajoi parinsa Philipp Engin kanssa BMW M Hybrid V8 -hyperautolla Pohjois-Amerikan IMSA:n GTP-luokan sarjan (WeatherTech SportsCar Championship) loppupisteissä seitsemänneksi. GT-auton ja hyperauton ero on valtava, ja harva suomalainen edes koskaan pääsee ajamaan kilpaa hyperautolla. 

Millaista on ajaa hyperautolla, Jesse Krohn?

– Rajua touhua. Se on ollut vaikein auto, jolla olen eläessäni ajanut. Se on kuitenkin aika painava,  mutta minulla on ollut yhdessä testissä parhaimmillaan 340 km/h huippunopeus. Älyttömän nopea. Piti pistää treeniohjelma ihan kokonaan uusiksi, että sain niskan lihakset vahvistettua sellaiseen kuntoon, että sillä pystyi ylipäätään ajamaan. Se on tosi fyysinen laite, ja sillä ajetaan kuitenkin 24 tunnin kisoja ja kolmen tunnin stinttejä pahimmillaan. Siellä ei ole mitään ilmastointia, ja autossa saattaa olla 70 astetta lämmintä. Silti sitä pitää pystyä ajamaan niin, että tuntuu kuin ajaisi kotisohvalla, Krohn kertoo.

Kuva
Kuva:BMW

– Mitä enemmän on reserviä fyysisessä kunnossa, sitä helpompi on keskittyä siihen kaikkeen muuhun oheistoimintaan. Ei ole oikeastaan yhtään sellaista kierrosta, että saisi rauhassa ajaa. Tiimiltä tulee koko ajan viestiä, että pitäisi laittaa nuppia eri asentoon ratista, ja säätää sitä hybridi-järjestelmää. Ei ole ikinä ennen ollut noin paljon actionia autoa ajaessa, se oli tosi rajua hommaa.

Krohn voitti BMW:llä Indyn kuuden tunnin ajon ja sai nauttia pohjoisamerikkalaisesta tavasta tehdä moottoriurheilua.

Millainen on amerikkalainen kilpa-autokulttuuri verrattuna Eurooppaan?

– Siellä osataan pitää hauskaa, se on suurin homma Eurooppaan verrattuna. Siellä on tosi hyvässä balanssissa se kilpailuympäristö mutta myös hyvä show sen kilpailun ympärillä. Ja tiimien ja mekaanikkojen kesken on enemmän family-meininki, kun Euroopassa joskus on pikkuisen jäykempää se homma, unohdetaan se hauskuus. Emme ole mitään maata mullistavaa tässä tekemässä, me loppupeleissä pyöritään ympyrää radalla, mikä joskus tuntuu unohtuvan Euroopassa. Mutta jenkeissä osataan arvostaa sitä, että ollaan onnekkaita että saadaan tehdä tätä hommaa ja tehdä tämmöisessä ympäristössä duunia.

Alkavalla kaudella Krohn palaa GT-auton rattiin, sillä BMW vähensi hyperauto-kuljettajien määrää kahdestatoista kahdeksaan. Krohnin sopimus päättyi viime kauteen, mutta BMW oli ehtinyt tehdä monen hyperauto-kuljettajan kanssa pitkiä sopimuksia, joten suomalainen oli eräänlainen väliinputoaja, kun vuoden 2025 kuninkuusluokan kuskien paikkoja jaettiin. Hän jatkaa silti BMW:llä.

– Tärkeintä on kuitenkin, että hommat jatkuvat. Kausi lähtee nyt Daytonasta liikkeelle eli GT-hommilla jatketaan. BMW halusi tehdä jatkosopimuksen heti alusta lähtien, ja sieltä tuli hyvä diili  GT-hommaan. Vielä en tiedä Daytonan ja näiden IMSA:n endurance-kisojen lisäksi, mitä muuta kausi tuo tullessaan, mutta todennäköisesti taas ajetaan kolmella eri mantereella kilpaa BMW:n kilpureilla eri sarjoissa. Hyvä kausi on tulossa.

Aiotko vielä palata hyperauton rattiin?

– Kyllä se olisi tavoite. Siellä pitää olla, jos haluaa olla kaikkein kovimmalla tasolla tässä sportscar-puolella, ja se on tavoite edelleen. Ja nyt on osoitettu, että tasoni riittää siellä, sieltä on se voitto taskussa, niin kyllä tavoite on päästä sinne takaisin. Jos ei BMW:n kanssa, niin sitten katsotaan muita vaihtoehtoja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja
Vauhdin Maailma 2/2025